Sektörde Karşılaşabileceğimiz Kazalar, Hastalıklar Ve Tehlikeler
Yapı işleri iş güvenliği açısından her zaman en tehlikeli çalışma alanlarından biri olmuştur. Peki bu tehlikeler nelerdir ? Nelere dikkat etmeliyiz ?
İnşaat sektörü, dünyanın hemen her yerinde en çok ölümlü iş kazasının görüldüğü sektörlerden biridir. ABD’de işgücünün %5’i inşaat sektöründe çalışırken, görülen iş kazası sonucu ölümlerin %15’i inşaat sektörüne aittir. Japonya’da ise işgücünün %10’u inşaat sektöründe çalışmakta, oysa görülen ölümlerin %42’si inşaat sektöründe görülmektedir. İstatistiklerin de gösterdiği gibi, en yüksek ölüm oranları, inşaat sektörüne aittir.
İnşaat sektöründe görülen iş kazası sonucu ölümlerin %30’u düşmelerden, %26’sı taşıma (yüksekten düşen nesneler) sırasındaki kazalardan, %19’u ise iş makinalarının arasına sıkışmaktan ve çarpmalardan , %18’ise elektrik çarpması gibi tehlikelere maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır.
Kimyasal tehlikeler, genellikle hava yolu ile insanlara ulaşır.Dumanlar,sisler,buğu ve kokulardan kaynaklanmaktadır. Solunum yoluyla ya da deriye temas yoluyla kimyasallar , birçok tehlike yaratmaktadır. Tabii bunlarla birlikte sıvı-yarı sıvı kimyasallar (zamk,tutkal,asfalt,katran) ve tozlar da (toz çimento) da tehlike yaratmaktadır.
Fiziksel tehlikeler de bütün inşaat projelerinde vardır.Gürültü,aşırı sıcak,aşırı soğuk,radyasyon, viibrasyon ve barometrik basınç en sık karşılaştığımız tehlikelerdendir. Gürültü gerçekten de inşaat sektöründe kullanılan makinaların sayısının artması ile önemli tahribatlara yol açmaya başlamıştır. Özellikle binaların yıkımı sırasında kullanılan makinalar, vinçler, greyderler ve kepçeler sadece makinaları kullanan işçiler için değil, çevredeki işçiler ve diğer insanlar için de işitme sorunlarına yol açmaktadır.
İnşaat işleri doğası gereği meteorolojik koşulara bağlı olarak yapılmaktadır. Havanın çok soğuk olması ya da havanın çok sıcak olması özellikle inşaatta dış ortamda çalışan beyaz yakalı ve işçiler için önemli riskleri de beraberinde getirmektedir.Güneş çarpmaları,hipotermi,soğuktan donma,tansiyon yükselmesi ve düşmesine bağlı bazı rahatsızlıklar dış havaya maruz kalındığı için görülmektedir. Bunun yanı sıra en çok görülen rahatsızlıklar ise burkulmalar,ezilmeler ve morarmalardır.
Gerek büyük bir şantiyede gerekse küçük bir şantiyede,nerede çalışıyor olursak olalım hiçbir zaman tedbiri elden bırakmamak ,gerekli önlemleri almak,aşı takiplerini ve kontrollerimizi eksiksiz bir biçimde tamamlamak zorunda olduğumuzun bilincinde olarak şantiye ortamında bulunmak gerekmektedir.